Stadhuis Hengelo Open Monument van de Maand

Stadhuis Open Monument van de Maand november 2015

Voor wie de openstelling tijdens Open Monumentendag 2015 heeft gemist: het stadhuis van Hengelo (Overijssel) is uitgeroepen tot het Open Monument van de Maand november 2015. Op zaterdag 7 november 2015 is het stadhuis daarom nog een keer geopend voor publiek van 11.00 tot 17.00 uur. Toegang is uiteraard gratis.  Klik voor het programma hier.

Hengelo wederopbouwstad
Hengelo is een wederopbouwstad van nationaal belang. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft landelijk dertig gebieden aangewezen die voor deze periode van groot belang zijn. Van die dertig liggen er twee in Hengelo: de binnenstad en de woonwijk Klein Driene. Bovendien zijn er in heel Nederland 90 rijksmonumenten uit deze bouwperiode aangewezen. Maar liefst drie daarvan bevinden zich in Hengelo: de Raphaëlkerk, de Europatunnel en het stadhuis.

Een bijzonder stadhuis
Het stadhuis van Hengelo is ontworpen door architect J.F. Berghoef. Hij geldt in de architectuur als een traditionalist, onder meer vanwege het materiaalgebruik: baksteen, natuursteen en hout. Zijn studiereis naar Italië leverde hem inspiratie op voor het stadhuis in Hengelo. Dat blijkt wel uit de toren van het Hengelose stadhuis, die overduidelijk geïnspireerd is op de toren van het Palazzo Pubblico in Siena. Kunstenaars Jan en Catharina Goeting-Stültiens brachten op prachtige wijze de symboliek in het stadhuis. Mozaïeken van een zon, een haan en een uil bedekken de wand van de raadzaal. Ook zijn hier de zeven werken van barmhartigheid op de wanden te zien.

Bezetting
In de jaren tachtig werd het stadhuis bezet. Actievoerders drongen het stadhuis in en rolden hun spandoeken uit. Burgemeester Bevers bleef echter rustig en bood de betogers een kop koffie aan. In een gemoedelijke sfeer achterhaalde hij het probleem. De actie was in gang gezet vanwege de grote woningnood. Maar Hengelo kende helemaal geen woningnood. Daarop begonnen de actievoerders te twijfelen. Ze vroegen: ‘Maar burgemeester, we zijn hier toch in Zaltbommel?’ Foutje, bedankt!

Programma
Er zijn op 7 november tussen 11.00 en 17.00 uur rondleidingen langs alle wederopbouwkunst in het stadhuis. Bezoekers kunnen de toren beklimmen en kennismaken met de Witte Wieven, die in de toren van het stadhuis huizen. Er staat bovendien een tentoonstelling over de wederopbouwkunstwerken in Hengelo klaar en er hangen tien prachtige banieren met afdrukken van ambacht en kunst. Adres: Burgemeester Jansenplein 1, 7551 EC  Hengelo.

Houd de dief
Enkele maanden geleden zijn de bronzen trapleuningen van het stadhuis, destijds ontworpen door H. Leusink, gestolen. Inmiddels zijn er nieuwe bronzen leuningen gegoten. Hiervan is een film gemaakt, die op 7 november in het stadhuis te zien is. Ook deze, weliswaar ongeplande, vertoning van een ambacht is de moeite van het bekijken waard.

Het Open Monument van de Maand is een initiatief van Stichting Open Monumentendag. De stichting wil de publieke belangstelling voor monumenten vergroten en meer draagvlak creëren voor het behoud van monumenten. 

Open Monument van de Maand is een maandelijks evenement, ter aanvulling op de Open Monumentendag die in 2015 in het weekend van 12 en 13 september heeft plaatsgevonden. Tijdens deze dag waren duizenden monumenten in Nederland gratis toegankelijk voor publiek. De Open Monumentendag is onderdeel van de European Heritage Days.

Rabo Vastgoedgroep is in 2015 voor het 29e en laatste jaar hoofdsponsor van de Open Monumentendag. Hiermee draagt Rabo Vastgoedgroep bij aan de beleving en bewustwording van monumenten bij een groot publiek.

 

StB IMG 5337
StB IMG 9308
StB IMG 5373
StB MG 2206
StB IMG 5976
StB IMG 7304
MG 2939-HDR-bewerkt
StB IMG 5945
Stadhuis-Jos-Rikkerink
StB IMG 6836
StB IMG 6101
StB IMG 6912
StB IMG 9968
StB IMG 0220
StB IMG 9289
StB IMG 9877
StB IMG 9266
StB IMG 6871
StB IMG 0770
StB IMG 6931
StB IMG 5647
StB IMG 8860
StB IMG 7320
StB 9798
StB IMG 9132